Absent la pompa 17-18-19

Pretul carburantilor de top a ajuns in aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru si se indreapta spre pragul psihologic de sase lei pe litru. Taxele, care reprezinta jumatate din pretul de la pompa, au crescut la 1 ianuarie. Cotatiile petroliere sunt la maximul ultimilor doi ani, iar leul s-a depreciat.
Inceputul anului a insemnat o noua lovitura pentru bugetul romanilor: scumpirea cu zece bani pe litru a carburantilor. Principalul motiv a fost cresterea accizelor cu peste 3% atat in cazul benzinei, cat si a motorinei, care a avut un impact puternic, in conditiile in care acciza reprezinta 35% din tariful de la pompa. La acest lucru s-au adaugat inca doi-trei bani pe litru ca urmare a faptului ca, de la 1 ianuarie, carburantii de pe piata trebuie sa contina cel putin 5% biocombustibil, fata de 4% pana acum.
Mai mult, cotatiile internationale ale barilului de petrol au atins valori maxime ale ultimilor doi ani in prima parte a lunii decembrie, adica peste 88 de dolari pe baril. Cotatiile de atunci se reflecta asupra preturilor la pompa din aceste zile, intrucat un ciclu de rafinare a titeiului dureaza cam 30-45 de zile.
Astfel ca preturile la pompa din aceste zile reprezinta recorduri absolute pentru ceea ce trebuie sa scoata din buzunar un sofer. Anul acesta, in martie, a fost depasit pragul psihologic de cinci lei pe litru pentru cei mai scumpi carburanti, care in prezent se indreapta vertiginos spre urmatoarea stacheta, cea de sase lei.
Banca Nationala este inca in ceata.

„Cunoasteti pozitia Bancii Nationale, care a fost exprimata prin vocea guvernatorului. Nu intelegem ce se intampla pe piata carburantilor si de unde vin aceste scumpiri. Este de neinteles aceasta dinamica a preturilor la benzina si motorina, in conditiile in care avem inca extractii interne si fata de anii trecuti un pret mai rezonabil pe piata internationala la titei”, a declarat, sambata, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la Realitatea TV.
Cum s-a ajuns totusi la aceste tarife-record la pompa? Dincolo de cotatia barilului, care are o pondere de circa 40% in pretul final, cel mai mare impact este dat de cresterea taxelor, care inseamna 49% din cat dam pentru un litru de benzina. La acest capitol, pe langa acciza amintita mai sus, este inclusa Taxa pe Valoarea Adaugata (care a crescut vara trecuta de la 19 la 24%), plus o taxa speciala de drum si un fond special pentru produse petroliere (denumit si „centul pe litru”).

Boc: “Guvernul poate lua contramasuri, precum impozite, daca pretul la carburanti e nejustificat”.

Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid si nejustificat pretul carburantilor, a declarat , luni seara, premierul Emil Boc.

El a precizat, la postul public de televiziune, ca a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice daca exista o situatie de monopol pe aceasta piata, cerand in acelasi timp Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa analizeze profitul companiilor din domeniu.

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat anterior ca seful Guvernului a cerut Ministerului Finantelor clarificari in ceea ce priveste pretul carburantilor.

Dar PDL cere clarificari, PDL primeste clarificari.


Advertisements

8 thoughts on “Absent la pompa 17-18-19

  1. si binemteles ei au salariu de 3000 4000 de eoro ,noi de unde ? noua ne ajunje 200. au dus tara in rahat nu mai iesim niciodata.

  2. Nu doar in Romania sa scumpit benzina si in Germania e la fel de scumpa in 2010 prin luna noiembrie era 1,42 acum e 1,54 euro 🙂

    1. Da, corect, dar in Germania salariul minim pe economie este mult mai mare ca in Romania, iar puterea lor de cumparare este alta. Cand eu castig 350 de euro, intr-un caz fericit, de unde sa suport pret european la benzina cand eu am salariu romanesc? Asta nu pricep ei. Si-au uitat ca pana in 2012 trebuiau aduse pensiile si pana in 2015 salariile la nivel european. Pai cum sa le aduca daca ei le scad? Si-atunci cu ce sa platesc? Ca daca as castiga 3000 de euro pe luna n-as avea o problema sa dau 1,54 euro pe litrul de combustibil.

Comments are closed.