Ura!!!

Vad din ce in ce mai multa ura in perioada asta, si-mi place. Italienii ii urasc pe romani, francezii ii urasc pe tigani, ungurii ii urasc pe romani, iar noi ii uram pe toti si chiar mai mult: Parlamentul, Traian Basescu, Emil Boc, Adrian Mutu, traficul infernal din Bucuresti, scaderea salariilor cu -25%, curvele proaste care ne lasa un sentiment murdar dupa ce ne-am balacit ca porcii intre sanii lor grasi si uite asa cream un cerc vicios fara scapare .

Se pare ca toata lumea uraste pe toata lumea. Mihaela Radulescu o uraste pe Andreea Banica Marin si vice-versa, PD-L pe PSD, PSD pe PD-L, PSD+PC+PNL pe PDL, etc, sirul poate continua.

Explicatiile pentru aceasta ura sunt pe cat de simple, pe atat de adevarate: generalizarea, “spiritul de turma” si violenta sunt mecanisme adanc inradacinate in natura umana. Generalizarea e cea care ne invata ca daca un sarpe e veninos, trebuie sa ne ferim de toti, daca o femeie reuseste in plan profesional sau politica este curva, daca vecinul isi cumpara Audi a dat vreun tun si ca de 20 de ani incoace trebuie mereu sa dai spaga pe oriunde te duci. Tot generalizarea e cea care il poate face pe un italian sa urasca orice roman, insa pe barba lui, (vezi cazul Chelner Vs. Mutu) dupa ce a fost jefuit de unul dintre ei. “Spiritul de turma” ajută o “turma” (clan, trib, popor etc.) sa fie unita si creaza anumite trenduri chiar daca acestea sunt gresite.

Violenta era esentiala in supravietuire pentru stramosii nostri, si inca mai este un mijloc la indemana celor lipsiti de alte mijloace de supravietuire. Comentezi la semafor? Ti-o iei in barba. Comentezi la coada la hipermarket? Ti-o iei in barba. Comentezi cand vezi pe vreunu’ ca fura? Corect, iar ti-o iei in barba. Explicatii se mai pot gasi, dar concluzia pentru mine e una: nu conteaza daca ai dreptate sau nu, daca esti bun pe argumentare sau nu, oricand exista vreunu’ care sa ti-o dea in barba si gata. Asa ca lasati cartile si apucati-va de sala. Ca bataia, vorba aia e divina, ca doar e rupta din Rai.

Advertisements

One thought on “Ura!!!

Comments are closed.